Lakóautó a használtpiacról: mennyibe kerül, kinek éri meg?

Lakóautó a használtpiacról: mennyibe kerül, kinek éri meg?

A lakóautó kétségkívül a legelegánsabb és legkönnyedebb módja a kempingezésnek. Nem kell sátorállítással és bontással vacakolni, nem kell betartani a vontatott lakókocsikra vonatkozó lehetetlenül szigorú korlátozásokat (70 km/h országúton, 80 autópályán!). A legtöbb lakóautó simán vezethető B kategóriás jogosítvánnyal, hiszen technikailag egy 3,5 tonna össztömeg alatti személyautónak minősül, a család pedig, akárhol is áll meg vele, nagyjából már le is táborozott. Megérkeztünk a vízpartra vagy a hegyi falucskába és ki se kell szállni a kocsiból, máris ott vagyunk a nappaliban, konyhában, fürdőszobában, étkezőben; minden holmink elérhető közelségben egy szekrényben. Nem kell cipekedni, pakolni, bőröndöket nyitogatni.

A lakóautókat forgalmazó-bérbeadó cégek munkatársai mégis azt mondják: nem való mindenkinek ez a műfaj. A nagy testű, széllökésekre, hirtelen kormánymozdulatra, fékezésre érzékeny jármű vezetése folyamatos éberséget, egy sima személyautóhoz képest jóval koncentráltabb jelenlétet és előrelátást igényel a vezetőtől. Az utastér menet közben zajos, az utazás hosszú-távon fárasztó. A nyaralás során gyakran adódnak kisebb-nagyobb műszaki problémák, amiket meg kell oldani: egy leffegő szúnyogháló, megtelő kémiai WC, itt-ott meglazuló bútorelem napi velejárója a lakóautós kalandozásnak. Komolyan figyelni kell az útvonal és a táborhely megválasztására is. Főleg Nyugat-Európában egyre több korlátozás, behajtási tilalom, éjszakai várakozási tiltás sújtja a lakóautósokat. Erősen véleményes tehát, hogy egy lakóautós nyaralás mennyire pihenés és mennyire aktív munka, legalábbis a gépészi és sofőri feladatokat vállaló családtag számára.

Kiemelt Partnereink:

- Szőnyegtisztítás
- cnc forgácsolás
- - Plasztikai sebész
- Versek
- Ameamed menedzserszűrés
- Hamvay Lang Down pillows

-
Bor rendelés

-
Chiptuning

- Chip tuning video

Számítástechnikai partnereink:

- iphone szerviz

Külföldi partnerek:

- Selfesteem2go.com
- MMC chiptuning
- Iratmegsemmisítő

Aki viszont kipróbálja a dolgot egy bérelt vagy kölcsönkért járművel és olyan alkat, könnyen beleszerethet a lakóautós életstílusba. Akár olyannyira, hogy úgy dönt: neki saját lakóautó kell! Mit érdemes végiggondolni, ha fejben már idáig jutottunk?

A legfontosabb: tényleg kell? Felkészültünk rá, hogy vállaljuk egy extra gépjármű fenntartásának, adózásának, karbantartásának és tárolásának költségeit? Ki fogjuk tudni használni annyira a kocsit, hogy megérje vásárlásban gondolkodni bérlés helyett? Bár egy lakóautó bérleti költségei is magasak, a napi bérleti díj még egy belépő szintű jármű esetében, szezonon kívül is minimum 15-20 ezer forint, főszezonban pedig 30-40 ezer is simán lehet, sok nyaralásból jön össze egy saját autó ára. A bérelt autó komfortjával (elviszem-használom-visszaadom és kész) pedig össze nem mérhető a saját jármű fenntartásának, adminisztrálásának, állagmegőrzésének egész éves nyűgje.